Larverne 0 - 3 år

40 48 22 15

Frøerne 0 - 3 år

24 23 16 45

Uglerne 0 - 3 år

21 78 23 31

Lopperne 3 - 5 år

51 25 49 92

Græshopperne 3 - 5 år

23 29 82 42

Brumbasserne 5 - 6 år

51 22 41 49

Kostpolitikken i Løjt Børnehus, visionen og værdierne

Visionen og værdierne

Kostpolitikken i Løjt Børnehus er dannet på basis af de værdier vi har for vores kost og udmønter sig i dels en vision omkring vores madkultur og dels helt konkrete ernæringsmæssige retningslinjer.

Vores mad-og kostpolitik er således ikke bare den mad vi spiser i institutionen via vores madordning til vuggestuen og frugtordning til børnehaven. Det handler også om hvilken slags mad vi serverer for børnene og hvilke pædagogiske værktøjer, der kan inddrages i forbindelse med måltider, sæsonernes skiften, højtider, besøg ved lokale producenter osv.

De værdier, der ligger til grund for kostpolitikken i Løjt Børnehus er at vi ønsker en kost, der bygger på sunde, nærende, varierede fødevarer – gerne lokale og/eller økologiske. Vi har en holdning til maden og den måden den bliver produceret og tilberedt på. Derfor indgår der også en bæredygtighedstanke i kostpolitikken.

Der skal derudover være mulighed for at bruge maden og tilberedningen i det daglige ved f.eks. emneuger, ved højtider (bagedage etc.). Det er omdrejningspunktet i vores madkultur som den udmønter sig i det pædagogiske arbejde.

Kostens sammensætningen og det gode måltid

Vores eget køkken i Løjt Børnehus laver mad ud fra de officielle kostråd – godt for sundhed og klima, fødevarestyrelsens anbefalinger.

  • Spis planteligt, varieret og ikke for meget
  • Spis flere grønsager og frugter
  • Spis mindre kød-vælg bælgfrugter og fisk
  • Spis mad med fuldkorn
  • Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
  • Spis mindre af det søde, salte og fede
  • Sluk tørsten i vand

Lever vi efter kostrådene, vil kroppen få dækket behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer.

Sammensætning af madvarer
  • Fuldkornsbrød, gryn samt kartofler ris og pasta giver kulhydrater og kostfibre.
  • Frugt, grønt giver kulhydrater og kostfibre.
  • Fisk, magert kød, æg, mager ost og mælk giver proteiner og fedt.
  • Olie, plantemargarine, minarine, mayonnaise, og remoulade giver fedt.
  • Alle grupperne bidrager med vitaminer og mineraler.

Ernæringsmæssigt er kolde og varme retter lige gode, men konsistensen skal tilpasses børnenes udviklingstrin.

    Måltider i vuggestuen

    Fra kl 6.40 til 7.15 Morgenmad for de børn der ikke har fået morgenmad derhjemme.
    (Havrefras og havregryn uden sukker)

     

    Kl 8.45 Mellemmåltid.

    Mellemmåltider består af rugbrød eller andet fuldkorns brød, Frugt/ grønt.

    Vi serverer fuldkornsbrød, dvs. at 1/3 af melet er fuldkorns mel (Eks. Havregryn, byggryn, rugmel, fuldkorns rugmel, fuldkorns hvedemel, grahamsmel fuldkorns speltmel) Hertil serveres der vand.

     

    Kl 10.45 Middagsmad.

    Middagsmaden består af:

    Grød: ca. 1 gang om ugen.

    Kold frokost: 2-3 gange ugentligt. (f.eks 1 slags fiskepålæg, mindst 1 slags kød pålæg og æg. Ost minimum 1 gang ugentligt).

    Varm/ lun ret: 2 gange ugentligt. Kartofler frem for ris og pasta, serveres ris og pasta er det fuldkorns. Der serveres brød til lun/varm ret, hvis der ikke serveres kartofler, ris, pasta eller gryn. 1 måltid med kød minimum hver 2. uge. Fisk minimum hver 2. uge.

    Fedtstof: Lidt fedtstof i alle frokost måltider, på brød, eller i retten.

    Mælke produkter serveres til middagsmaden, og tilsættes i retterne efter behov. Børn under 1 år får modermælkserstatning, og fra 1-2 år letmælk, fra 2 år serveres skummet eller mimimælk. Nogle har behov for letmælk til de er 3 år, eks. efter aftale med egen læge eller sundhedsplejersken.

    Der anbefales ca. 1 dl mælk i løbet af en institutionsdag 

    Vi tilsætter INGEN salt i spædbørnsmad.

     

    Kl 13.45 Eftermiddagsmåltid.

    Eftermiddagsmåltid bestående af enten hjemmebagt grovbrød/ knækbrød/ rugbrødsstave samt forskellig frugt og grønt. Hertil serveres der vand.

    Er der specielle hensyn/ allergier vedr. kosten, da kom og få en snak i køkkenet.

    Måltider i børnehaven i Løjt Børnehus

    Fra kl 6.40 til 7.15 morgenmad for de børn der ikke har fået morgenmad derhjemme.

    (Havrefras og havregryn uden sukker)

    Kl. 9.00 Mellemmåltid. Børnene har mulighed for at spise lidt af deres madpakke hvis de har brug for det. Hertil serveres der vand.

    Kl. 11.00. Madpakker.  Børnene spiser deres medbragte madpakker. Hertil serveres der vand.

    Kl 14.00 Eftermiddagsmåltid

    Eftermiddagsmåltidet er bestående af enten hjemmebagt grovbrød/ knækbrød/ rugbrødsstave samt forskellig frugt og grønt.

    Der serveres vand til alle måltider.

    Velbekomme.

    Besluttet på bestyrelsesmøde den 26.08.2024

    Åbningstider

    man - tors: 6:40 - 16:40
    Fre: 6:40-15:40

    Udvidet åbningstid kan tilkøbes fra kl. 06.00. Kontakt venligst Løjt Børnehus for at høre nærmere.

    Adresse

    Løjt Børnehus
    Kirketoften 9,
    Løjt Kirkeby
    6200 Aabenraa

    Telefon

    73 76 87 57
    21 53 28 18

    Et Rummeligt børnehus